Den findes i kalksten i Kokcha-floddalen i Badakhshan-provinsen i det nordøstlige
Afghanistan, hvor Sar-e-Sang mineforekomster er blevet minet i mere end 6000 år.
Det er en utrolig smuk sten som er elsket af mange både for sine energier, men ikke mindst for sin umådelige store skønhed og det igennem tusindvis af år.
I Afghanistan har / er minerne antageligt stats ejet - og været det i en del år - så det er lige en rettelse fra mit tidligere skriv. Sådan har det i jo ikke været altid igennem de sidste 6000 år.
Taliban har eftersigende opkrævet både skatter og beskyttelses penge af nogle disse minedrifter i flere år, hvor disse penge så har finanseret deres overbevisning - deres krig.
Dette er først noget jeg er blevet bekendt med her for ganske kort tid siden MEN bedre sent end aldrig tænker jeg.
Det er jo dybt rystende og dybt tragisk må man jo erkende. Specielt at dette er sket trods vestlig besættelse af landet igennem de sidste 20 år, hvor man jo ellers ville mene at der havde været mindre eller ingen taliban indflydelse. Man kan samtidig undre sig over at regeringen ikke gjort noget mere ved det når minerne i bund og grund tilhørte dem !?
Personligt er jeg målløs over de store summer det drejer sig om og at man som forhandler ( og også forbruger) af mineralet egentligt er med til at funde noget man overhovedet ikke ønsker at støtte.
Selv på trods af at man har virkelige pålidelige leverandører som selv har været bosat i landet i perioder for at arbejde sammen med både mineejerne og mineral forarbejdere omkring lapis produkter. Så kommer man ikke udenom at det burde have været registreret som et konflikt mineral.
Jeg fornemmer at man ikke ser det helt på samme måde når man "er i det" da jeg kan forstå at det ikke var anderledes end at bo perioder i Brasilien for at sammenarbejde med mineejere og mineral forarbejdnings virksomheder der. Det var arbejde, produktudvikling mv og man betalte for sine produkter og havde super relationer der.
At en procentdel af betalingen af disse varer så til dels er havnet i hænderne hos Taleban er jo virkelig trist og yderst tankevækkende.
Kina er antageligt det land der aftager mest lapis lazuli fra Afghanistan, til forarbejdning og smykker mv.
Her hos Magiske Krystaller har jeg besluttet at der bliver solgt ud af mit lager og når det er tomt så det slut med at sælge Lapis Lazuli og i øvrigt også andre mineraler fra Afghanistan.
Situationen er jo nu at Afghanistan er nu total Taleban styret, de er den nye regering - så her gælder det jo at alle deres mineraler er påvirket af dette. Så det er trist at skulle sige farvel til mineraler fra et land som har nogle af de smukkeste i verden, uanset om det lapis lazuli, smaragd, kunzit, granat eller marmor for den sags skyld. mv
Alle ovenstående mineralerne findes jo så heldigvis andre steder i verden, dog bare ikke i helt samme høje kvalitet.
Afghansk Lapis Lazuli er jo pt ikke ulovlig eller registreret som konflikt mineral, men der arbejdes på det, hvilket bestemt også er helt på sin plads og burde være sket for længe siden <3 Det med meget stor undren fra min side at det ikke er sket for flere år siden, da vi forhandlere og dermed også vores kunder ville have været bevidst om problemet og dets omfang og konsekvenser.
For lige at nævne de 4 største registrede konlikt mineraler på verdens plan er det are cassiterite (til tin), wolframite (til tungsten), coltan (til tantalum) og Guld. 4 Første bruges oftes til elektronik som fx mobil telefoner.
Så ja det kan som forbruger være lidt svært at vide om de ting man køber er eller indeholder konflikt mineraler, da konflikt mineraler ikke kun er pynte ting og forbeholdt den alternative verden og smykke industrien.
Dog er det vigtigt at oplyse netop der hvor det muligt synes jeg, så vi hver især kan bestemme selv <3
Opdatering
Jeg blev som nævnt bekendt med problemet da jeg blev kontaktet af en journalist - deres artikel serie kan man læse her - den 3. artikel lægger jeg ind så snart den er udgivet :
Hej Jack, Hjertelig tak for din besked og det glæder mig meget at høre Tak <3 Kærligst og smuk dag fra Trizanna
Svar
Svar
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.